Overal in de Europese techpers is te lezen dat Oracle een EU Sovereign Cloud heeft aangekondigd. Om twee redenen is dat een belangrijke melding. Die eerste reden wordt ook overal genoemd, op die tweede wordt expliciet door ITchannelPRO als Nederlandse uitgave op gewezen.
De kogel is door de kerk. Dat kan zonder voorbehoud worden gemeld nu ook Oracle doorheeft dat in de EU anders wordt gedacht over data en vertrouwen dan elders. Door de AVG, door nationale wetgeving en door de Schremms zaken moet een grote en groeiende groep gebruikers van IT capaciteit in control zijn over de data. Een cloud aanbieder die daarbij niet 24/7/365 kan vertellen waar alle data (dus ook de metadata) zich bevindt komt daardoor in toenemende mate in de problemen.
Het probleem is echter op te lossen. Door er voor te zorgen dat data in een datacenter in de EU staat en die locatie is “losgekoppeld” van niet-EU datacenters kan de klant er op vertrouwen conform EU en nationale wetgeving te handelen. Dat proces, zorgen dat data uitsluitend in de EU staat samen met andere handelingen en voorzieningen levert een EU Sovereign Cloud op.
De verdere technische en organisatorische details zijn makkelijk terug te vinden. Voor de lezers is vooral van belang te weten dat het hier gaat om een publieke cloud infrastructuur. Een soevereine private cloud omgeving is namelijk iets dat al heel lang bestaat en waarover amper discussie mogelijk is. Publieke cloud is sinds het ontstaan altijd een issue geweest. Als Oracle waarmaakt wat het heeft aangekondigd kunnen gebruikers van die software dat hoofdstuk achter zich laten.
Fysieke locaties
Waar de Europese pers ook melding van maakt, omdat het in het persbericht staat, is de fysieke locaties van de maatwerk EU cloud van Oracle. Twee datacenters van zowel Equinix en Digital Realty in Frankfurt en Madrid gaan deze omgevingen huisvesten.
Nederland met lege handen
Het is mooi dat voor de twee grootste aanbieders van colo-en-meer is gekozen. Dat levert additionele redundantie op. Het is ook goed er vele honderden kilometers tussen die twee datacenters zitten. Maar ITchannelPRO wijst erop dat Nederland met lege handen staat. De oudste en een van de drie grootste hotspots van datacenters in de EU moet de directe concurrent Frankfurt en Madrid als vertegenwoordiger van de secundaire markt voor laten gaan.